De taak van een marker

Bij een strokeplay (stableford) wedstrijd speelt iedereen tegen iedereen.

Dat betekent dus dat een marker de verantwoordelijkheid heeft om de score te schrijven en te controleren van de golfer waarvoor wordt gemarkt. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid van de marker om de speler te wijzen op overtredingen van regels en hem  of haar hiervoor de straf te geven die daar op staat.

Als de marker zijn of haar werk niet goed doet worden andere spelers benadeeld.

Nu bereiken er regelmatig bij de H&R Commissie verhalen van markers die andere spelers (terecht of onterecht) beschuldigen van te lage scores en/of niet correct naleven van  de regels.

Helaas kan de wedstrijdleiding na sluiting van een wedstrijd niet veel meer doen met deze verhalen.

Wij verzoeken daarom aan iedereen om goed zijn/haar verantwoordelijkheid als marker te nemen en zijn/haar taak te vervullen, opdat andere deelnemers niet benadeeld worden en het spel gespeeld wordt zoals het gespeeld behoort te worden. Hierbij wat tips:

  • Controleer altijd aan het einde van een hole wat de score is van “jouw speler”.
  • Heb je daar moeite mee, deel de hole in stukjes op dus benoem dan op de green hoeveel slagen de speler gehad heeft, dus nog voor het putten.
  • Kijk mee met je speler in speciale situaties, zoals zoeken van ballen in het bos en spelen uit een hindernis
  • Benoem direct de strafslagen die een speler oploopt
  • Soms kan de reactie van de speler vervelend zijn zoals : “Gaan we zo spelen?” bedenk dan dat de speler foutief handelt en jij niet en bedenk tevens dat je handelt in het belang van alle deelnemers!!!
  • Concentreer je vooral op “jouw speler” en op je eigen spel, maar kijk ook mee naar de andere spelers
  • Kom je er niet uit met jouw spelers, laat de andere spelers in de groep meedenken, ook jij kan het fout hebben
  • Als je het aan het einde van de rond echt niet eens bent met de scorekaart, teken deze dan niet en ga in overleg met de wedstrijdcommissie. Leg het probleem daar neer.

Mocht je als “niet marker” in de groep niet eens zijn met de score van een speler, meld dit dat bij de wedstrijdcommissie.

Laat je niet overbluffen maar bescherm jezelf en de rest van het veld tegen “vage scores”.

Ben je het niet eens met een beslissing teken formeel protest aan, de H&R commissie kan na het sluiten van een wedstrijd zonder protest weinig meer doen.

Laten we samen alert zijn zodat de beste speler van een dag ook daadwerkelijk de eerste prijs krijgt.

De HC&R commissie